Nederland telt bijna 600.000 mensen met COPD. Een aandoening die het ademen bemoeilijkt door beschadiging aan de longen. Hierdoor zijn alledaagse activiteiten als traplopen, boodschappen doen of aankleden niet meer zo vanzelfsprekend. Laat staan lange afstanden fietsen, wat Gert Verhaaf graag deed voordat bij hem COPD werd gediagnosticeerd. Dankzij de therapieën van Westfalen Medical hoeft hij zijn hobby niet op te geven, maar kan hij weer dagelijks fietsen. “Zelfs langer dan voorheen”, vertelt hij enthousiast in een openhartig gesprek.

Voordat bij Gert COPD werd geconstateerd, voelde hij zijn conditie hard achteruitgaan: “Ik kreeg het steeds benauwder. In eerste instantie dacht ik dat het verband hield met het ouder worden. Of met het hartinfarct, dat me een aantal jaren daarvoor trof. Daarom besloot ik het wat rustiger aan te doen. Maar de benauwdheid nam alleen maar toe, waarop ik in gesprek ben gegaan met de longarts. Na een aantal onderzoeken stelde hij de diagnose vast: COPD Gold 4. De meest ernstige vorm, zo werd mij uitgelegd.”

Impact

De diagnose ‘overviel’ Gert, vertelt hij. “Ik had weinig verstand van COPD, dus er kwam veel op mij af.” Mensen met COPD krijgen minder zuurstof via de longen in het bloed. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk, waardoor het zuurstofgehalte in het bloed nog verder afneemt en het lichaam in de problemen kan komen. Om dit te voorkomen, wordt Gert behandeld met extra zuurstof, wat voor hem best wennen was. Gert: “Er werd thuis een zuurstofconcentrator geïnstalleerd, zodat ik over extra zuurstof beschik. Je leeft als het ware aangelijnd aan de concentrator. Daardoor kom je toch minder makkelijk buiten als voorheen. Dat liet me de toekomst best somber inzien.”

Opluchting

Na veel contact met allerlei deskundigen, kwam Gert uiteindelijk in aanraking met Westfalen Medical. Voor hem naar eigen zeggen een hele opluchting, letterlijk en figuurlijk. Gert: “De mensen van Westfalen Medical waren de eersten die niet ernstig deden over de aandoening. Het is een bedrijf met een hartelijke familiesfeer, dat me motiveerde mij te focussen op de positieve dingen en alles wat nog wel mogelijk is. Bijvoorbeeld met behulp van allerlei draagbare concentratoren, die zijn voorzien van een accu, zodat ik weer de deur uit kan.”

Dankbaar

Dankzij de therapieën van Westfalen Medical kan Gert weer elke dag fietsen op zijn elektrische fiets. Zelfs langer dan voorheen. Dat doet hij samen met zijn hond Gita. Gert: “Gita is heel leergierig en actief. Daardoor blijf ik ook actief. Ik fiets elke dag 10 kilometer door een prachtig gebied in de regio Oost-Betuwe, ten noorden van Nijmegen. De mobiele concentrator zit in mijn fietstas en Gita loopt naast me. Ze is een boerenfox, die goed wil werken en daarom soms meer loopt dan goed voor haar is. Daarom stoppen we af en toe een paar minuten en laat ik haar uit mijn bidonnetje drinken. Dan blijkt ze vaak vermoeider te zijn dan ik”, lacht Gert. “Ik ben Westfalen Medical enorm dankbaar voor wat ze voor mij betekenen. Zonder voorbehoud geweldig.”

25-11-2019 door Wendy Mentink

Laatste nieuws

Clusterhoofdpijn …je zal het maar hebben.

Ankie Aerts (65) weet er alles van. In 2014 is deze ziekte bij haar geconstateerd. “Die vreselijke oogpijn en aanvallen. Vaak wel acht tot twaalf keer per dag”. Erachter komen...

Lees verder

Zuurstof en vakantie....?

Zuurstof en vakantie….? Denkt u er wel eens over na om op vakantie te gaan? Heerlijk naar de zon, de bergen of naar de Waddeneilanden. Vanaf het moment dat u...

Lees verder