Zuurstoftekort kan iedereen overkomen, acuut of chronisch, jong en oud. Door COVID-19 is hier opnieuw veel aandacht voor. Een zuurstofvoorraad voor spoedeisende diensten, zoals huisartsenposten, is onmisbaar. Huisartsenposten Rijnmond zet al bijna 20 jaar zuurstof in en is sinds 1 maart klant van Westfalen Medical. “Het is belangrijk dat we als huisartsenposten iets kunnen doen om mensen langer of helemaal uit het ziekenhuis te houden. Om de druk op de ziekenhuiszorg te verlichten en omdat het voor onze patiënten fijner is.”

Aan het woord is Coen Gerretsen, medisch manager van Huisartsenposten Rijnmond. De organisatie is in 1998 opgericht door huisartsen en bestaat uit vier huisartsenposten in Rotterdam, Spijkenisse en IJsselland. Het verzorgingsgebied beslaat inmiddels 1 miljoen inwoners die 24/7 kunnen rekenen op adequate, spoedeisende hulp.

Ambulancediensten overbezet

“In een grote stad als Rotterdam zie je dat ambulancediensten vaak overbezet zijn. Dan is het van grote meerwaarde dat wij als eerste bij een patiënt zijn en de zuurstof al hebben opgestart”, vertelt Gerretsen. “Zeker ook nu bij coronapatiënten, die situatie kan heel verraderlijk zijn. De patiënt geeft dan zelf aan niet benauwd te zijn, maar als je dan de ademhalingsfrequentie en zuurstofsaturatie meet, dan blijkt de realiteit heel anders. We starten in zo’n geval de toediening van zuurstof zo snel mogelijk op.”

Voor het toedienen van de zuurstof gebruiken Gerretsen en zijn collega’s zuurstofcilinders van composiet. Gerretsen: “Het aanbieden van composiet zuurstofcilinders was voor ons mede de reden om de overstap te maken naar Westfalen Medical. Cilinders van composiet hebben een lager gewicht, zijn compacter en gaan 1,5 keer langer mee dan andere cilinders door de hogere druk van 300 bar.”

Ontzorgen huisartsen

“In coronatijd zijn we, met behulp van de composiet zuurstofcilinders, een nieuw project gestart, waarmee we thuis de zuurstoftherapie aanbieden. Bijvoorbeeld voor patiënten op leeftijd die niet naar het ziekenhuis willen, maar waar we er vanuit gaan dat ze op termijn herstellen. Meestal zet een huisarts van een dagpraktijk dit op, maar die zitten nu ook vol en het vraagt tijd om het te organiseren. Samen hebben we een draaiboek opgesteld, waardoor wij die zorg nu kunnen oppakken. Zowel overdag om de eigen huisarts te ontlasten als tijdens de ANW-uren, dus ’s avonds, ’s nachts en in de weekenden. Vervolgens richten we, in samenwerking met Westfalen Medical, de zuurstoftherapie in voor de tijd die erop volgt.”

Door de inzet van zuurstof is Huisartsenposten Rijnmond in staat om bij zowel spoedeisende diensten als huisartsen druk weg te nemen. “Ik heb als huisarts met veel leveranciers gewerkt en het valt me op hoe goed Westfalen Medical met ons meedenkt. Bovendien is het contact goed en leuk. Samen gaan we voor het beste. Voor onze collega’s en patiënten.”

07-04-2021 door Wendy Mentink

Laatste nieuws

7 tips bij koud weer

7 Tips bij het koude weer voor mensen met een longziekte.  Elk seizoen brengt bepaalde prikkels met zich mee, maar in de winter nemen de klachten bij mensen met een...

Lees verder

Clusterhoofdpijn …je zal het maar hebben.

Ankie Aerts (65) weet er alles van. In 2014 is deze ziekte bij haar geconstateerd. “Die vreselijke oogpijn en aanvallen. Vaak wel acht tot twaalf keer per dag”. Erachter komen...

Lees verder