“Ze hebben echt laten zien hoe een goede samenwerking eruitziet in een crisissituatie.” 

Het coronavirus heeft veel impact gehad op woonzorglocaties voor kwetsbare ouderen. Dat gold ook voor zorgorganisatie WelThuis, van wie ook een aantal bewoners geïnfecteerd raakten met het coronavirus. Als zuurstofleverancier van WelThuis hebben we de afgelopen maanden intensief met elkaar samengewerkt om deze bewoners van voldoende zuurstof te voorzien. Rian Kroon, Functioneel beheerder en inkoopmedewerker bij WelThuis: “Westfalen Medical heeft ons fantastisch ondersteund.”

WelThuis is een onderneming binnen Fundis, een netwerkorganisatie waar ruim twintig zorgorganisaties onder vallen. Op dit moment telt WelThuis 17 woonzorgcentra waar mensen verblijven met een psychogeriatrische of een chronische somatische aandoening. Deze centra bestaan uit verzorgingshuizen – woonvoorzieningen voor ouderen, die worden behandeld door hun eigen huisarts – en verpleeghuizen, waar bewoners onder behandeling zijn van WelThuis. Rian: “Als inkoopmedewerker ben ik onder andere verantwoordelijk voor de inkoop van alle hulpmiddelen, die voor deze behandelingen noodzakelijk zijn. Waaronder medicinale zuurstof, cilinders en concentratoren voor onze bewoners met COPD en andere longproblemen.”

Coronagolf

Deze zuurstof en bijbehorende apparatuur wordt sinds 2010 geleverd door Westfalen Medical. Ten tijde van de coronagolf zag deze samenwerking er aanzienlijk anders uit dan normaal. Rian: “Wij bestellen ons zuurstof via een geautomatiseerd inkoopsysteem en hebben dus over het algemeen weinig contact met Westfalen Medical. Dat veranderde toen de coronacrisis aanving en we de vraag naar zuurstof in korte tijd enorm zagen toenemen. Vanaf dat moment zijn we veel intensiever gaan samenwerken om al onze locaties van voldoende zuurstof te voorzien.”

COVID-centra

Dat was een uitdaging. Ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus binnen de WelThuis-locaties zijn in een zeer korte tijd 2 COVID-centra ingericht vanuit Fundis. Bewoners die het coronavirus hadden opgelopen en coronapatiënten in de thuissituatie en het ziekenhuis werden hier opgenomen en verzorgd. Rian: “Met name voor deze centra was een enorme hoeveelheid zuurstof noodzakelijk. Om dat in goede banen te leiden, hebben we een aparte procedure opgesteld met korte lijnen tussen de locaties en de sales-afdeling van Westfalen Medical, speciaal voor alle corona gerelateerde bestellingen. Ook zijn we deels overgegaan op vloeibare zuurstof, dat in grotere hoeveelheden eenvoudiger kan worden opgeslagen.”

Goede samenwerking

Inmiddels zijn de 2 COVID-centra van Fundis weer gesloten en zijn de overige locaties coronavrij. Er is nog 1 COVID-afdeling actief in Vivaldi, een WelThuis-locatie in Zoetermeer, voor de regionale opvang van coronapatiënten. Deze afdeling is volledig afgesloten van de overige afdelingen van WelThuis binnen deze locatie.

Rian: “Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Daar heeft Westfalen Medical ons fantastisch bij geholpen. Ze hebben echt hun best gedaan om samen met ons te zoeken naar oplossingen in een situatie die voor ons beiden totaal nieuw was. Ik heb ze namens onze organisatie een taart gestuurd als dank. We waren al zeer tevreden met hen als zuurstofleverancier – zo blijkt ook uit onze jaarlijkse leveranciersprestatiemeting –  maar nu hebben ze echt laten zien hoe een goede samenwerking eruitziet in een crisissituatie.”

17-08-2020 door Wendy Mentink

Laatste nieuws

7 tips bij koud weer

7 Tips bij het koude weer voor mensen met een longziekte.  Elk seizoen brengt bepaalde prikkels met zich mee, maar in de winter nemen de klachten bij mensen met een...

Lees verder

Clusterhoofdpijn …je zal het maar hebben.

Ankie Aerts (65) weet er alles van. In 2014 is deze ziekte bij haar geconstateerd. “Die vreselijke oogpijn en aanvallen. Vaak wel acht tot twaalf keer per dag”. Erachter komen...

Lees verder