7 Tips bij het koude weer voor mensen met een longziekte. 

Elk seizoen brengt bepaalde prikkels met zich mee, maar in de winter nemen de klachten bij mensen met een longziekte zeker toe. Bovendien loop je meer kans op griep en verkoudheid. 
Koude en vochtige lucht kan de longen prikkelen. Je kunt je daar op kleden of, in overleg met je arts, je medicijnen meer of minder gebruiken. Lees de zeven slimme tips om de touwtjes in handen te nemen. 

1. Dagje binnen 
Bij extreem koud weer of dichte mist kan het verstandig zijn een dagje binnen te blijven. Vrieskou kan door de lage luchtvochtigheid een prikkel zijn voor mensen met een longziekte. Ook bij mistig weer kun je meer last hebben van benauwdheid. Door de luchtvochtigheid, maar ook door de uitlaatgassen en andere luchtvervuiling die blijft hangen. 

2. Sjaal 
Houd op heel koude of mistige dagen een sjaal voor je neus en mond. Dat filtert de lucht en zorgt voor een betere temperatuur en luchtvochtigheid. 

3. Medicijnen 
Misschien heb je in de winter een hogere dosis medicijnen nodig. Overleg met je arts of het verstandig is om een extra pufje van je luchtwegverwijder te nemen voordat je in de kou gaat wandelen of fietsen. Gebruik je een ontstekingsremmer, dan is het soms slim om die twee à drie uur van tevoren in te nemen. Dan werkt deze optimaal als je naar buiten gaat. 

4. Voorkom besmetting 
Wie een longziekte heeft, loopt meer risico op griep of verkoudheid. De doorbloeding en de afweer van de longen is minder goed, waardoor een virus eerder 'aanslaat'. Virussen verspreiden zich meestal via de handen. Was om besmetting te voorkomen vaak de handen met water en desinfecterende zeep. 

5. Longontsteking 
Bij mensen met een longziekte mondt een verkoudheid of griep vaker uit in een longontsteking. Word je steeds zieker en hoest je (geelgroenig) slijm op, dan kan dat een longontsteking of acute bronchitis zijn. Ga zo snel mogelijk naar de (huis)arts. 

6. Weerstand 
Om virussen en bacteriën minder kans te geven, is het verstandig om de weerstand op peil te houden. Dus genoeg slapen, gezond eten en elke dag bewegen. 

7. Vuurwerk 
Vuurwerk vervuilt de lucht met fijnstof. De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie fijnstof wel 40 keer zo hoog als anders. Heb je last van de luchtvervuiling, blijf dan een aantal uren na middernacht binnen. 

Bron: Longfonds. 

04-12-2023 door Martine Mulder

Laatste nieuws

7 tips bij koud weer

7 Tips bij het koude weer voor mensen met een longziekte.  Elk seizoen brengt bepaalde prikkels met zich mee, maar in de winter nemen de klachten bij mensen met een...

Lees verder

Clusterhoofdpijn …je zal het maar hebben.

Ankie Aerts (65) weet er alles van. In 2014 is deze ziekte bij haar geconstateerd. “Die vreselijke oogpijn en aanvallen. Vaak wel acht tot twaalf keer per dag”. Erachter komen...

Lees verder